Tuinmeubelen

Kunststof tuinmeubelen

Bij de vervaardiging van tuinmeubelen wordt steeds vaker kunststof gebruikt. Afgezien van de goedkope monoblock-stoel van PVC, beperkt het gebruik van hoogwaardige kunststoffen zich meestal tot de zittingen en rugleuningen van de tuinstoelen en ligstoelen. Hoogwaardige loungemeubels voor buiten hebben daarentegen meestal een verborgen metalen frame en zijn volledig bekleed met Hularo, een rotanachtig, UV- en weerbestendig kunststofweefsel gemaakt van polyethyleenvezelkoorden. Ook de zit- en rugleuninghoezen van Textilene zijn populair. De kunststofvezels worden geweven tot fijnmazige netten of iets dikker vlechtwerk. Het voordeel van moderne kunststoffen ligt in hun elasticiteit, die een bijzonder hoog zitcomfort mogelijk maakt, het onderhoudsvriendelijke, vuil- en waterafstotende oppervlak en het lage gewicht. Er is ook aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van duurzaamheid, maar ze kunnen niet helemaal gelijke tred houden met teak en metaal.

Belangrijkste metalen: staal en aluminium

Staal en aluminium zijn de belangrijkste metalen voor tuinmeubelen en balkonmeubelen. Aluminium heeft de afgelopen jaren veel ingehaald omdat het in combinatie met moderne kunststoffen kan worden gebruikt om comfortabele, weerbestendige tuinmeubelen te maken met een onovertroffen laag eigen gewicht. Maar ijzer en staal worden nog steeds in een grote verscheidenheid aan vormen gebruikt – van eenvoudig geverfde stalen buizenframes voor goedkope tuinmeubelen tot smeed- en gietijzer en hoogwaardig roestvrij staal.

Tuinstoelen van puur smeedijzer of gietijzer zijn populair in landhuistuinen. Ze zijn mooi om te zien, maar het zitcomfort is beperkt. Enerzijds voelt het metaal erg koud aan door zijn goede warmtegeleiding, anderzijds zijn de zitting en rugleuning erg hard. Om de genoemde redenen en om het gewicht laag te houden, worden ijzer en staal meestal gebruikt in combinatie met andere materialen zoals hout of kunststof.

Een mix van materialen maakt deze tuinstoel tot iets bijzonders: het frame is gemaakt van aluminium met daaromheen een rondvezelige stof geweven. De rugleuning is gemaakt van gerecycled teak Om te voorkomen dat de stalen oppervlakken gaan roesten, zijn ze meestal gefosfateerd of gegalvaniseerd. Bij RVS daarentegen is geen extra roestbescherming nodig. Met complexe coatings zoals het Thermosint-proces proberen fabrikanten niet alleen de corrosiebescherming te verbeteren, maar ook de thermische eigenschappen van metalen meubelen. De meerlaagse, weerbestendige coating is ongeveer tien keer dikker dan een conventionele poedercoating en voelt aangenaam warm, glad en soepel aan.