Tuinmeubelen in de winter

Of en hoe uw houten meubelen, bijvoorbeeld gekocht in een tuinmeubelen outlet, buiten kunnen overwinteren, hangt volledig af van het gebruikte hout. Helaas betekent weerbestendig niet winterbestendig, want: Winter is een bijzondere duurzaamheidstest voor onze tuinmeubelen. Houten tuinmeubelen, kunststof meubelen of metalen meubelen stellen echter heel andere eisen als het om overwinteren gaat. Het uiteindelijke doel is duidelijk: de tuinmeubelen moeten zo lang mogelijk hun functie, kleur en vorm behouden. Er zijn verschillende manieren om de tuinmeubelen veilig de winter door te komen. Maar één procedure staat boven alles: schoonmaken. Als je stof en vuil niet van je tuinmeubelen verwijdert, loop je het risico dat het vuil vast komt te zitten en het moeilijk of onmogelijk is om het te verwijderen. Voorzichtigheid is echter geboden met een hogedrukreiniger: het gebruik ervan op uw meubel kan tot schade leiden. Beter: Gebruik milde reinigingsmiddelen.

Maar wat gebeurt er na het schoonmaken? Moeten de tuinmeubelen niet per se naar binnen?

De tuinmeubelen moeten…

  • … droog en vorstvrij worden opgeslagen.
  • … worden beschermd tegen UV-straling.
  • …zorg voor voldoende ventilatie.

De klassieke winterslaap: tuinmeubelen worden naar binnen gehaald.

Benodigdheden: Je hebt voldoende bergruimte in de garage, tuinschuur, kelder of zolder en voldoende spierkracht om de tuinmeubelen heen (en weer terug) te vervoeren. Waarbij: Tuinstoelen en tafels van polyrotan of aluminium scoren bijzonder goed door hun lichtheid. Als aan de voorwaarden wordt voldaan, zijn de voordelen van deze strategie duidelijk: inpandige opslag verlengt de levensduur, houdt de tuinmeubelen langer mooi en beschermt tegen UV-straling, het weer en vuil. Er is echter een potentieel nadeel aan het opbergen van terrasmeubilair: plaats nooit houten terrasmeubilair in een verwarmde opslagruimte. Dit zorgt ervoor dat het hout uitdroogt en kan barsten. Daarmee doe je jezelf en je houten meubelen geen plezier.

U laat uw tuinmeubelen onbeschermd buiten staan.

Voorwaarde: Je bent in het bezit van meubels die ook daadwerkelijk wintervast zijn. Tuinmeubelen bestaan ​​echter vaak uit meer dan één materiaal: metalen meubelen hebben kunststof onderdelen of houten meubelen hebben een metalen frame. Dat maakt het er niet makkelijker op om erachter te komen in hoeverre je meubel daadwerkelijk geschikt is om buiten te overwinteren. In het algemeen kan echter worden gezegd dat kunststof meubelen en houten tuinmeubelen gemaakt van lokaal hout gevoelig zijn en snel lelijk worden als ze in het koude seizoen onbeschermd worden achtergelaten. Beide materialen worden bij vorst broos en de kleur lijdt onder de weersomstandigheden – verdere gevolgen kunnen niet worden uitgesloten. De vatbare houtsoorten zijn onder andere rotan (niet te verwarren met het kunstmatige polyrotan!), beuken, sparren of lariks. Ook als dit houten meubel geïmpregneerd kan worden met een glazuur, is het aan te raden om het naar binnen te halen. Bij de zogenaamde hardhoutsoorten is de situatie anders. Hardhout bevat zoveel olie dat het effectief wordt beschermd tegen hoge temperatuurschommelingen, weer, vuil en schimmels. Deze omvatten bijvoorbeeld Douglas-spar, eucalyptus, robinia of teak. Met name teak wordt al honderden jaren in de scheepvaart gebruikt en is daarom geschikt voor gebruik in natte en koude elementen. Het enige waar u hier rekening mee moet houden, is dat de kleur van het hout kan veranderen – onbehandeld teakhout krijgt na verloop van tijd een grijzige tint. Deze zogenaamde “patina-look” heeft echter geen effect op de stabiliteit van de houten tuinmeubelen en wordt zelfs in professionele kringen gewaardeerd, omdat het laat zien dat teakhout een leven lang mee kan en meegroeit met zijn eigenaren. Echt hoogwaardige polyrattan meubelen en tuinmeubelen van roestvrij staal en aluminium, die dankzij hun coating niet roesten, zijn bijzonder gemakkelijk om de winter buiten door te brengen.

U dekt uw tuinmeubelen af ​​met een beschermhoes.

Voorwaarde: u heeft een beschermhoes nodig en bevestigt deze correct. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het meubilair wordt geventileerd, zodat de luchtvochtigheid laag blijft. Zoek het beste eerst een plekje in de tuin dat goed beschut is zodat weer en wind de beschermhoes niet kunnen afscheuren en plaats de tuinmeubelen op een iets verhoogde ondergrond. Laat een kleine ruimte aan de onderkant over voor ventilatie. Ten slotte moet ervoor worden gezorgd dat de beschermhoes kan houden wat hij belooft door stevig te worden vastgemaakt voor het komende weer – bijvoorbeeld met stenen die hem verzwaren.