Smartwatches met de functie om te bellen

Smartwatches hebben hun plaats aan de horizon verdiend, niet alleen als handig fitnessaccessoire, maar ook als een snelle manier om verbinding te maken met uw smartphone. Maar deze slimme polsassistent hoeft zich niet te beperken tot alleen het weergeven van meldingen. Wat als je je smartwatch ook zou kunnen gebruiken voor spraakoproepen? En wist je dat er ook smartwatches op de markt zijn waar helemaal geen smartphone voor nodig is?

Je kunt overigens voor de funsties van de verschillende modellen kijken in onze top 5 Smartwatches.

Een smartwatch als Bluetooth handsfree?

Laten we in de juiste volgorde beginnen. Het is waarschijnlijk niet verwonderlijk dat alle smartwatches u op de hoogte kunnen stellen van een inkomende oproep en informatie over de beller kunnen weergeven. Met sommige smartwatches kun je de oproep weigeren of tegelijkertijd een van de vooraf gedefinieerde sms-berichten verzenden, terwijl je met andere smartwatches de oproep kunt beantwoorden, wat handig is bij het sporten met een koptelefoon. En dan is er natuurlijk de smartwatch, die dankzij de ingebouwde microfoon en luidspreker ook dienst doet als draadloze handsfree. Wear OS werkt misschien niet zo goed als Google zelf zou willen, maar het wordt nog steeds gevonden in een aantal smartwatches. Je moet je telefoon dus altijd bij je hebben – of in ieder geval binnen het Bluetooth-bereik – maar je hoeft hem niet eens aan te raken om te bellen. De kwaliteit van zo’n gesprek kan natuurlijk variëren afhankelijk van het type horloge, maar over het algemeen is het vergelijkbaar met een klassiek handsfree telefoongesprek. Hoe u deze functie in de praktijk gebruikt, is geheel aan u.

Positief is dat microfoons en luidsprekers in steeds meer smartwatch-modellen te vinden zijn. U kunt bijvoorbeeld bellen met de relatief goedkope maar verder prima Huawei Watch GT 2 of de vergelijkbaar uitgeruste maar vierkante Amazfit GTS 2. Als je op zoek bent naar een smartwatch met meer functies en een open besturingssysteem, dan vind je misschien de TicWatch Pro 3 met Google’s Wear OS of de Samsung Galaxy Watch Active 2 met Tizen leuk. Voor fans van Apple’s ecosysteem is er bijvoorbeeld ook Apple Watch Series 6 of Apple Watch SE.

Smartwatches met eSIM, dus als je geen mobiele telefoon nodig hebt Maar er zijn ook smartwatch-modellen waarmee je probleemloos kunt bellen, ook als de smartphone niet binnen Bluetooth-bereik is. De eerste optie is een smartwatch met een zogenaamde eSIM of “embedded” SIM. Je kunt het zien als een chip die het bekende plastic visitekaartje in het apparaat vervangt – in dit geval het horloge. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste is er geen fysiek slot nodig en neemt de eSIM-oplossing niet alleen veel minder ruimte in beslag, maar kan het apparaat ook hermetisch worden afgesloten. Beide zijn erg handig voor smartwatches, waar buitensporige afmetingen en gewicht een groot probleem kunnen zijn en waar weerstand tegen het binnendringen van stof en water praktisch een must is.

Samsung Galaxy Watch 3 LTE met geïntegreerde eSIM.

De functionaliteit van de eSIM zelf verschilt niet fundamenteel van een klassieke simkaart. Om het te activeren, hoef je alleen maar een eSIM-profiel te uploaden naar de smartwatch, waarvoor je alle benodigde gegevens van je operator ontvangt. Een ander voordeel van de eSIM is de mogelijkheid om meerdere profielen te uploaden en tussen profielen te wisselen. Helaas moet de eSIM smartwatch een ander telefoonnummer hebben dan je smartphone. Met de Apple Watch SE en de Apple Watch Series 6 in mobiele uitvoering kun je ook bellen via eSIM.

Wat betreft het assortiment smartwatches met eSIM-ondersteuning, het is veel minder gevarieerd dan Bluetooth handsfree smartwatches, en begrijpelijkerwijs behoren eSIM-smartwatches tot de duurdere die er zijn. Een van de goedkopere is de TicWatch Pro 4G, die is gebaseerd op Google’s Wear OS. Een alternatief op basis van het Tizen-besturingssysteem is de LTE-variant van de Samsung Galaxy Watch 4 en er is ook goed nieuws voor voorstanders van Apple-producten, aangezien de Apple Watch Series 6 smartwatch en de Watch SE ook verkrijgbaar zijn in een ‘Cellular’-versie met eSIM ondersteuning kan worden gekocht. Het voordeel van de Apple Watch Cellular is dat de eSIM je bestaande simkaart van je mobiele telefoon dupliceert, zodat je niet met een ander telefoonnummer te maken krijgt. Bij andere smartwatch fabrikanten moet je altijd een simkaart kopen met een ander extra nummer.

Smartwatches met klassieke simkaart worden gewaardeerd door ouders van kleine kinderen en senioren

Terwijl smartwatches met eSIM ongetwijfeld tot de toekomst behoren, zijn horloges met een klassieke simkaartsleuf op de markt en blijven ze ook in de nabije toekomst. Dit zijn echter vooral relatief speciale apparaten voor kinderen en ouderen. Dankzij een smartwatch met geïntegreerde simkaart kunnen ouders bijvoorbeeld volgen waar hun kind is en of het niet is afgeweken van de voorgeschreven route op weg naar school. Natuurlijk ondersteunen de smartwatches ook telefoongesprekken, en sommige laten je zelfs toe om foto’s te maken en te verzenden. De meeste kunnen dan worden ingesteld om alleen geselecteerde nummers te bellen. Of het nu gaat om een ​​smartwatch voor kinderen of senioren, de focus ligt op gebruiksgemak, vaak geholpen door een speciale SOS-knop of knoppen voor het in kaart brengen van de meest gebruikte contacten. Met een smartwatch kunt u contact houden met uw kinderen en hun bewegingen volgen.