Noord-holland aan zee

Nederland is een klein land, maar er is het hele jaar door zoveel te doen en naar zoveel mooie plekken te reizen! Omdat de mogelijkheden zo groot zijn en ik ze niet allemaal tegelijk kan laten zien, wil ik je vandaag iets vertellen over mijn waarschijnlijk favoriete regio van Nederland – Noord-Holland!

Nederland ligt voor de deur en toch zijn sommigen van ons er nog nooit geweest. Onze directe buur heeft zoveel te bieden! Verliefd op Nederland met zijn tulpenvelden, schilderachtige dorpjes, metershoge duinen en kilometerslange zandstranden. Noord-Holland is een van de twaalf provincies van Nederland en strekt zich uit van Zandvoort tot Den Helder op een schiereiland tussen de ruige en duin Noordzee in het westen, het binnenland bezaaid met bollenvelden en waterlopen en het rustigere IJsselmeer in het oosten. De provincie Noord-Holland omvat ook Amsterdam, de hoofdstad van Nederland. De hoofdstad van de provincie Noord-Holland is echter niet Amsterdam, maar het kleinere, maar juist levendiger Haarlem, dat zeker een bezoek waard is! Ook het prachtige eiland Texel en delen van de Waddenzee behoren tot Noord-Holland.

Gevarieerde vakantie aan de Nederlandse Noordzeekust

Zoals je ziet: het landschap van Noord-Holland is enorm divers en dat is nog niet alles! Noord-Holland is ook de topregio van Nederland voor ontspannende vakanties, dagtochten en watersporten, maar niet alleen feestliefhebbers komen hier in Amsterdam aan hun trekken! In de vele badplaatsen aan de Noordzeekust kunt u heerlijk tot rust komen. Slenter zowel in de winter als in de zomer door de kleine winkelstraatjes of de pittoreske steegjes van de dorpjes en neem een ​​kijkje bij de prachtige kleine huisjes in typisch Hollandse stijl. Geen huis is zoals het andere hier! Omdat Nederlanders ook dol zijn op decoreren en “ramen zonder gordijnen” – in het Engels: ramen zonder gordijnen – heel gewoon zijn in Nederland, krijg je tijdens een wandeling vaak inzicht in het veelal maritieme en erg mooie interieur van de bewoners.

Als je klaar bent met je wandeling door het dorp, kun je je daarna neerstrijken in een van de vele gezellige restaurants of in een strandpaviljoen (vaak zelfs in de winter!) of een typisch Hollands gerecht dat meestal vis of aardappelen bevat. Of je neemt gewoon je drankje mee en gaat lekker in de zon liggen op het fijne zandstrand! Maar vergeet niet een strandschelp mee te nemen, want het kan er flink waaien.

Sportief Noord-Holland

De min of meer harde wind aan de Nederlandse Noordzeekust biedt de perfecte omstandigheden voor een breed scala aan sporten. Van klassiek vliegeren tot (kite)surfen of zeilen, alles is mogelijk. Maar ook veel andere sporten kunnen hier worden beoefend. Zo zijn de fietspaden door heel Noord-Holland zeer goed ontwikkeld – fiets dus gewoon naar het volgende dorp of de volgende grotere stad, in Noord-Holland is veel op steenworp afstand. In de zomer kunt u natuurlijk ook tal van balsporten beoefenen – in sommige badplaatsen zijn er bijvoorbeeld volleybalvelden. Daar gaat het hart van de atleet sneller van kloppen, nietwaar?

Je denkt waarschijnlijk: “Dat is allemaal goed en wel, maar naar welke plek moet ik nu gaan?”. Ik kan je vertellen, het is heel moeilijk kiezen, want er zijn zoveel mooie plekjes in Noord-Holland! Persoonlijk ben ik een groot fan van de Noordzeekust, haar kleine dorpjes en hoge zandduinen, maar ook de IJsselmeerkust in het oosten van Noord-Holland met vlakkere dijken en groene weilanden en het binnenland met zijn waterlopen en bloemenvelden heeft hun charme. En natuurlijk zijn de grotere steden als Amsterdam, Alkmaar en Den Helder zeker een uitstapje of een dagje uit vanaf je vakantieplek waard.

Wil je direct een stedentrip naar Amsterdam of gewoon een dagje uit, dan vind je in mijn Amsterdam tips alles wat je moet weten voor een verblijf in de Europese metropool. Bovenal wil ik je kennis laten maken met mijn favoriete plekjes aan de Noord-Hollandse Noordzeekust en je zult versteld staan!

Het populaire Egmond aan Zee

Het iets grotere stadje Egmond aan Zee (spreek uit als “aaan See”) is vooral populair bij Duitse toeristen en ik kan u uit ervaring vertellen waarom dat zo is: Niet alleen het kilometerslange witte zandstrand, dat volgens velen het mooiste is strand in Nederland

Ook op het gebied van accommodatie scoort het dorp goed: in Egmond aan Zee en omgeving vind je veel mooie en betaalbare vakantieappartementen en huizen, maar ook enkele hotels en B&B’s. Het hoogtepunt is echter dat er in Egmond aan Zee direct aan de duinen vakantieappartementen zijn. U hoeft dus niet van het appartement naar het strand te sjokken om de zee te zien. Het enige wat je hoeft te doen is op je bank te zitten en je te laten verrassen door het uitzicht op zee!

Wat te doen in Egmond aan Zee

Ook rondom Egmond aan Zee kun je veel doen. Fiets gewoon met je eigen of gehuurde fiets door het aangrenzende duingebied, het Noord-Hollands duinreservaat en de Schoorlsduinen. Dit gebied is een natuurgebied waar je met 54 meter het hoogste duin van Nederland vindt! Hier krijg je bijna onwerkelijke landschappen aangeboden. Tussen beboste heuvels en kale duinvlaktes, waar koeien en wilde dieren grazen, rijd je langs kleine open plekken waar de heide gedijt in stralend paars. Maak een lange wandeling (ook met je hond!) over het strand of rijd een dagje naar Amsterdam, Haarlem of de kaasstad Alkmaar, waar je de beroemde kaasmarkt kunt bezoeken, die elke vrijdag plaatsvindt, tussen grachten en middeleeuwse huizen uitgebreid kunnen winkelen.

Jammer alleen dat Nederland ook één van de duurdere vakantiebestemmingen is. Daarom is het misschien raadzaam om de kortingskaart van nappas.nl online te kopen, zodat je extra korting krijgt op diverse uitstapjes en evenementen.