Keukenmachine: hoeveel watt is nodig?

Bij het kopen van een foodprocessor krijg je te maken met een bijna onhandelbaar aanbod aan apparaten in alle prijsklassen. Een belangrijke vraag die steeds weer opduikt, zijn de prestaties van de keukenmachine. In dit artikel lees je hoeveel watt daadwerkelijk nuttig is en wat het minimale vermogen nodig is.

Prestatieklassen van keukenmachines

Het wattage van een foodprocessor kan heel verschillend zijn. Een factor waarmee u echter altijd rekening moet houden, is hoeveel van het ingangsvermogen daadwerkelijk wordt gebruikt. Je kunt het niet zien door alleen te kijken.

Dit betekent: het wattage alleen vertelt je eigenlijk alleen hoeveel energie het apparaat verbruikt. Welke prestaties het eigenlijk oplevert, kan behoorlijk verschillen van het wattage. Apparaten met hetzelfde wattage leveren vaak heel andere prestaties.

Voordelen voor specifieke activiteiten

Een redelijk minimaal vermogen voor keukenmachines is minimaal 500 watt. In de praktijk zijn apparaten met 300 W tot 500 W nog wel bruikbaar voor slagroom en beslag, maar niet echt voor veel andere dingen.

De meeste toestellen op het middenveld hebben een vermogen van 900 watt – 1.200 watt. Dit is in de meeste gevallen voor bijna alle doeleinden voldoende, mits de prestatie redelijk wordt uitgevoerd (dit is zoals altijd het doorslaggevende criterium). Met keukenmachines in deze prestatieklasse kan ook brooddeeg worden gekneed (hiervoor en voor gistdeeg zijn bijzonder hoge prestatiewaarden vereist).

In veel gevallen zijn de prestaties van het apparaat ook een criterium voor de prijs van een keukenmachine. Als je de prijs als richtlijn gebruikt, vergelijk je altijd apparaten in het middensegment – met tussen de 900 watt en 1200 watt. Hier zit je in een redelijk bereik, onderstaande toestellen zijn vaak hun geld niet waard en gaan ook nog eens snel kapot.

Prestaties van de keukenmachine beoordelen

In testrapporten van andere gebruikers vind je altijd een heel goede indicatie hoeveel stroom een ‚Äč‚Äčkeukenmachine daadwerkelijk kan gebruiken. Daar krijg je een goed overzicht van hoe een bepaald model in de praktijk presteert en waar vaak genoemde zwakke punten liggen. Informatie over de fabrikant alleen is niet voldoende voor de beoordeling.