5 goede redenen om geen schoenen te dragen

Mode dicteert en fabrikanten van sportartikelen adverteren met hoge frequentie en met grote inspanning de nieuwe, betere en revolutionaire eigenschappen van hun schuimauto’s. Achteraf gezien zou de wapenwedloop in termen van demping en stabiliteit zogenaamd sportieve uitmuntendheid ondersteunen, maar in hoeverre de Keniaanse hardlopers, Zuid-Amerikaanse voetbalprofessionals en Noord-Amerikaanse basketbalspelers hun schoenen te danken hebben, blijft onduidelijk. Slechts één ding is duidelijk, hightech onder de voeten weerhoudt hen en hun navolgers er niet van om zichzelf te verwonden, want verenigd in ons streven naar sneller, hoger en verder, bepaalt de technologie het tempo dat ons lichaam niet kan bijhouden.

Schoenen nemen onze waarneming weg en laten ons extreem krachtige en aanpasbare lichaam naar zijn ondergang rennen zonder de belangrijke informatie over de voetzool. Zoals in een moderne auto, die via ESP en ABS voortdurend wordt geïnformeerd over krachten die op alle vier de wielen werken en ingrijpt om het grensgebied te regelen. Bij 30 km/u is het geen probleem om de assistenten uit te schakelen, voor onervaren chauffeurs kan het bij 180 km/u kritiek worden zonder voldoende informatie te kunnen rijden en regelen.

Maximale bescherming met maximale waarneming Schoenen waren niet altijd slecht. De oorsprong van menselijk schoeisel gaat bijna 40.000 jaar terug en is gebaseerd op het feit dat het logisch was voor de tweebenige duurloper om de extreem gevoelige en kwetsbare voetzolen te beschermen tegen verwondingen veroorzaakt door stenen, doornen, kou en hitte. Andere mensen verkenden extreem koude poolgebieden en moesten hun voeten beschermen tegen kou en vrieskou. De beproefde middelen waren hoezen van bont, die naast de bescherming van de voetzolen ook bescherming boden tegen de kou.

Vorm volgt functie

Schoenen dienden dus een doel, bescherming tegen verwondingen en bescherming tegen kou of hitte. Maar het principe was altijd dat de vorm van de schoenen zich aanpaste aan de vorm van de voeten. Het is vandaag anders. De voet moet zich aanpassen aan de vorm van de schoenen. Of het nu een sportschoen, ballerina of hoge hak is, geen van deze modellen voldoet aan functionele criteria. Op een bijna onmenselijke manier negeren deze creaties van schoenontwerpers de anatomie van onze voeten. Het resultaat is duidelijk zichtbaar in de vorm van scheve grote tenen, hallux valgus en andere niet-aangeboren afwijkingen zoals gevallen voetbogen, platvoeten, pes cavus of hielspoor. Deze handicaps zijn bijna geheel onbekend bij natuurlijk levende mensen zonder schoenen. De gevolgen van de beperkingen en vervormingen in de fundering blijven niet zonder effect op de lichaamsgeometrie, spierketens en gewrichtsposities. Enkels, knieën, heupen en rug lijden onder het slechte fundament, net als een huis op een scheef fundament.

Dus hier zijn mijn 5 goede redenen om geen schoenen te dragen:

Hielstoot

De verhoogde hiel in vergelijking met de voorvoet is een mode-relikwie en een ramp voor onze lichaamsgeometrie, omdat we om niet te vallen moeten compenseren in knieën, heupen en lumbale wervelkolom en noch spierketens en fasciale structuren kunnen efficiënt werken, noch gewrichten zijn in lijn.

Ontbrekende pasvorm

Zoals reeds uitgelegd, komt de moderne schoen niet overeen met de vorm van onze voeten. Het resultaat is misvorming en pijn veroorzaakt door beperkingen in de grote teen, plantaire pezen en enkel.

Te veel bescherming van het voetbed

Onze voeten worden tot de dood gespaard. In plaats van ze te spannen op een manier die past bij de soort, zoals Moeder Natuur, God of evolutie het bedoeld heeft en het ingenieuze systeem van langs- en dwarsbogen te belasten, laten we onze voeten atrofiëren en slapen.

Te veel demping

Het enige dat de lagen schuim en plastic afval dempen is perceptie en krachtoverbrenging. Het is onmogelijk om de kracht efficiënt op de vloer over te brengen en actie te creëren volgens actio reactio wanneer ik een gymmat onder de interface draag.

Onjuist ontworpen teenendoos

Niet alleen de puntige vorm van de schoenen is een probleem, maar ook het constant optillen van de tenen leidt tot verkorting en volledige onbruikbaarheid als het gaat om het stabiliseren van de grote teen, het rollen of het overbrengen van de impuls om in de grond te bewegen.